Türk Beyaz Çayı; Çay filizinin tepe kısmında bulunan açmamış tepe tomurcuğudur. Çayın tepe tomurcukların da bulunan beyaz tüylerden dolayı ismi beyaz çaydır.
Elle ve özenle toplanan beyaz çaylar gün içerisinde işlenmeye başlıyor. Aslında en az imalat gören çay çeşidimizdir; soldurma ve kurutma işlemleri yapılarak hazır hale gelmektedir. Doğal ve hafif işlemler yapıldığından çay bitkisi öz yapısını korumaktadır. Bu sayede fayda oranı, yani antioksidan bakımından kateşinlerin en yüksek olduğu çay çeşididir. (Kateşin (catechins) çay da bulunan antioksidan etkili flavonoid gruptur.)
Beyaz çayın birçok faydasının yanında en sevindiren yönü; bağışıklık sistemini kuvvetlendirip, kanserden koruma özelliğinin bulunmasıdır. Erken dönemlerde kansere neden olan hücre mutasyonlarını engelleyebilmektedir. Beyaz çayda bulunan JP53 maddesinin, ilaç sektöründe ki çalışmaları umut vaat edicidir.