Soldurma; taze çay yapraklarının içindeki % 70-80 oranındaki suyun, sıcak havayla % 50-55’e düşürülmesidir. Kaliteli çay üretmek başarılı soldurma işlemini gerçekleştirmekten geçer.
Kıvırma; solan çay yaprakları sertliğini kaybetmiş kadifemsi bir yapıya sahip oluyor, kıvırma makinelerinde kıvrılarak içindeki su iyice açığa çıkar, tüm yüzeye yayılır ve yapraklar şekil değişiklikleri yaşayarak kıvrılır. Oksidasyon bu aşamada inceden başlar.
Fermantasyon; adı fermente geçse de uygulanan işlem oksidasyondur. Oksidasyon; aşamasında çay yapraklarının içinde bulunan kimyasal bileşikler, oksijenle tepkimeye girerek biyolojik değişikliğe uğrarlar ve böylece renk değişikliği, burukluk, parlaklık ve aroma oluşumu bu aşamada yaşanır.
Kurutma; fırınlara gelen çayların nem oranları %2-5 seviyelerine düşene kadar işlem görmesidir. Fırınlara yüksek sıcaklık verilerek, enzim oksidasyonu d Devamını Göster